|
|
|
|
Fördelar
  • BIOGAS3 ligger i linje med nyckelåtgärden bioenergi, och den kommer att bidra till ökningen av hållbar biogasproduktion från jordbruksrester och jordbruksavfall till egenförbrukning. Det tillvägagångssätt som föreslagits i projektet ligger helt i linje med prioriteringar och huvudintressen:

    • Hållbarheten för bioresurserna maximeras, eftersom avfallet som används som råvara annars skulle ha förstörts genom nedgrävning. Biogas3 främjar återvinning, eftersom råvarorna består av avfall.
    • Minimering av negativa miljöeffekter uppnås genom det småskaliga tillvägagångssättet, som tar bort eller minskar till ett minimum de utsläpp som uppstår i samband med transport av substrater och/eller gödningsmedel.
    • Främjande av egenförbrukningskonceptet med hänvisning till projektet vänder sig både till sidan för efterfrågan och till produktionssidan, eftersom målgruppen, livsmedels- och jordbruksföretagen, både framställer och förbrukar biogas i sina småskaliga anläggningar.
  • BIOGAS3 har som målsättning att tillhandahålla de nödvändiga beståndsdelarna till att förbättra hållbar biogasproduktion och dess användning, genom tillämpning av småskaliga koncept för energisjälvförsörjning. Detta kommer att uppnås genom att upprätta affärssamarbetsmodeller och den allmänna utbredningen och användningen av analysverktyget för hållbarhet, ”smallBIOGAS”. Dessa kommer att hjälpa livsmedels- och jordbruksföretagen att implementera hållbara system i sina verksamheter för produktion av biogas från avfall i småskaliga anläggningar.

  • BIOGAS3 kommer också att bidra med underlag till ny lagstiftning, som kommer att främja installation av nya småskaliga biogasanläggningar i livsmedels- och jordbruksföretag, genom att inrätta nettobalans i schemat för egenförbrukningen. Detta ska uppnås genom material utformat för och kontakter tagna med policyskapare för respektive land, för att öka medvetandet om existerande barriärer för spridning av implementationen av biogasteknik till livsmedels- och jordbrukssektorn och dess företag.

  • BIOGAS3 kommer att hjälpa till med att öka investeringarna bland deltagande länder i nya och högpresterande tekniker inom fältet för förnybara energikällor och energidiversifiering som exempelvis småskaliga biogasanläggningar. Detta kommer att genomföras genom att skapa affärssamarbetsmodeller och småskaliga teknikmodeller och implementera dem i samband med nätverksträffar (arbetsgrupper och projektträffar) till nyckelaktörer i hela värdekedjan. Denna verksamhet, tillsammans med rundturer (AP4) för att visa fram framgångsrika exempel för nyckelaktörer, kommer att bidra till en större marknadsupptagning genom att undanröja barriärer avseende ekonomiska risker och brist på förtroende/kunskap, som hitintills hindrat den här typen av investering.

  • BIOGAS3 kommer att öka medvetenheten hos alla intressenter i värdekedjan genom ett intensivt program med utbildningssammankomster, webbkonferenser och arbetsgrupper som man utsett för projektets senare hälft, och bortom det avslutade projektet genom användning av ett system med utbildning av utbildaren samt underhåll av BIOGAS3:s webbplats Då systemet med utbildning av utbildaren tillämpas kommer det finnas utbildade experter i alla deltagarorganisationer, vilka kommer kunna ta efter och återskapa utbildningstillfällena efter att projektet avslutats.

  • BIOGAS3 kommer att underlätta utbyte av erfarenheter och kunnande mellan deltagande länder, där biogastekniken befinner sig i olika implementeringsstadier, tack vare det transnationella samarbetet. Ett intensivt stöd och spridning av de mest effektiva arbetssätten kommer att ges även inom utbildningsprogrammet. Överföring av all kunskap och framgångshistorier som projektet genererar till Europa, då Biogas3 omfattar länder från samtliga områden inom EU - ökad biogasanvändning är en betydande utmaning och angelägenhet i många länder och regioner.

 

BIOGAS3 PROJECT - Hållbar småskalig biogas från livsmedels- och jordbruksavfall till energisjälvförsörjning inom IEE-programmet

Författarna har ensamma ansvaret för innehållet på denna [webbsida, publikation, etc.]. Det speglar inte nödvändigvis EU:s åsikter. Varken EACI eller Europakommissionen kan hållas ansvariga för någon form av användning av information som erhållits däruti.

 


@BIOGAS3project